Hoppa till innehåll

Ta ned politiken på jorden – sänk politikerlönerna

  Läs vår debattartikel som publicerades i Länstidningen den 30 augusti 2022.

  Våra politiker missköter sina uppdrag och slösar våra skattepengar samtidigt som de belönar sig själva med höga, skattefinansierade, löner. Det är dags att sänka politikerlönerna.

  Dagens politiker och partier är inte vad de en gång var. När demokratin infördes i Sverige representerades folkflertalet av partier med rötter i olika folkrörelser, oavsett om dessa rörelser var arbetarrörelsen, bonderörelsen eller kristna rörelser. I förlängningen var partiernas politiker även en del av samhället de representerade, de hade tydliga rötter i folkrörelserna och hade därmed ett ansvar gentemot dem.

  I dag ser situationen helt annorlunda ut, vem tror på allvar att Socialdemokraterna representerar arbetarna eller att Centerpartiet representerar bönderna? Nej, dagens partier är elitpartier vars lojalitet är till sig själva.

  Samtidigt som de beslutar om att slakta välfärden, slänga pengar på skrytprojekt och låta kriminaliteten ta över samhället höjer de sina löner år efter år. Vi i Telgelistan vill sänka dessa löner.

  Ett kommunalråd i Södertälje tjänar 78 100 kronor i månaden, Boel Godner (S) tjänar 88 750 kronor i månaden. Nivån på politikerlönerna i Södertälje har mer än fördubblats på bara 20 år.

  Har våra politiker blivit dubbelt så kompetenta på 20 år? Har vi erfarna genier som styr vår kommun?

  I år har politikerna belönat sig själva med en löneökning på 3 000 kronor i månaden. Men vad har egentligen alla som jobbar inom skola, vård och äldreomsorg fått?

  En vanlig invändning är att det krävs höga löner för att locka rätt ”kompetens”. Men har våra politiker blivit dubbelt så kompetenta på 20 år? Har vi erfarna genier som styr vår kommun?

  I själva verket härjar inkompetens i Södertälje. Parkeringsdäcket bakom stadshuset var ett totalt haveri som gick långt över budget. Renoveringen av Fornbacken blev 242 miljoner kronor dyrare än planerat. Renoveringen av Gjuteriet har gått från en budget på 30 miljoner kronor 2017 till långt över 100 miljoner 2022.

  Så om dessa höga löner ska locka kompetens börjar man undra. Vad får vi för pengarna egentligen? Kommer Södertälje bli en välfungerande kommun genom att man höjer politikerlönerna ännu mer?

  En annan invändning är att chefer inom privat sektor har liknande om inte högre lönenivåer än heltidspolitikerna. Hade ett företag drivits som Södertälje kommun så hade ledningen fått sparken för länge sedan.

  Att vara politiker ska vara ett förtroendeuppdrag för att representera folket. Nu går Sverige mot svårare tider och rakt in i en lågkonjunktur. Politiker kommer rikta sparkrav mot välfärden och tryggheten. Om det är ont om pengar bör ledningen gå i första led genom att genomföra nedskärningar på sig själva.

  Vi i Telgelistan kommer försvara kärnverksamheten in i det sista genom att skära ned på diverse skrytprojekt, slöseri och politikernas privilegier.

  Telgelistan kandiderar till valet i Södertälje kommun och region Stockholm.

  David Ekman

  partiledare för Telgelistan